Gelukkig Door Verdiensten

“Gelukkig Door Verdiensten verslaat in woord en beeld opkomst, ondergang en wedergeboorte van een van de indrukwekkendste monumenten en culturele centra van Amsterdam”

Het interview- en fotoboek ‘Felix Meritis – Gelukkig Door Verdiensten’ beschrijft de lange weg naar de herrijzenis van dit historisch complex, oorspronkelijk gebouwd als de ‘Tempel van de Verlichting’. Het is te danken aan ondernemer Alex Mulder dat dit bouwwerk gered is, voor iedereen toegankelijk gemaakt is, en opnieuw een cultureel-wetenschappelijke bestemming kreeg. Zoiets gaat niet zomaar. De geschiedenis van Felix Meritis is lang, bewogen en complex. De renovatie werd ook een spannende tijdreis. De vijf jaren tussen ons eerste bezoek in het pand met de opdrachtgever, tot de opening tijdens de pandemie waren intensief en uitdagend. In dit boek komen alle betrokkenen aan de orde. De burgemeester, directeuren, programmamakers, kunstenaars, architecten, projectleiders en bouwers. De foto’s gemaakt tijdens de bouw zijn een ode aan iedereen die aan dit omvangrijke project heeft gewerkt.

Ton van Brussel (journalist, oud-omroep-bestuurder en oud-directeur van Amsterdamse debatcentrum de Rode Hoed) interviewde een divers aantal ooggetuigen van de roerige geschiedenis van de afgelopen vijftig jaar, en daarnaast de meest betrokkenen bij de juist afgeronde restauratie en modernisering van het pand. Fotograaf Bart Grietens (winnaar Theaterfotografie Prijs 2019) volgde het bouwproces en de restauratie drie jaar lang van dag tot dag. 

Uitgever: Amerborgh / Uitgeverij Balans ISBN 978 94 638 2092 9 I NUR 740

Go to project "Felix Meritis, Amsterdam"

socialshare share on social