Appartementencomplex, Handel

Het wooncomplex is gesitueerd op een voormalig bedrijfsterrein midden in het dorp Handel in Noord Brabant. De twaalf huurappartementen zijn in twee lagen gebouwd op een parkeerkelder. Door het parkeren onder het gebouw onder te brengen, kon het omliggende terrein als gemeenschappelijke tuin worden ingericht.

De ruime 2- en 3-kamerappartementen hebben alle een woonkamer met balkon op het zuiden. Het verspringen van de deels inpandige, balkons levert een aangename plastiek aan de gevel. Vanwege de gemeentelijke restricties ten aanzien van de hoogte, is gekozen voor een gebogen dak. Om aan te sluiten op de dorpse architectuur is een grove rode baksteen toegepast met donkere, diepliggende voegen. Het dak is van metaal en wordt beëindigd door ruime gootoverstekken.

Het gebouw heeft een centrale verwarmingsinstallatie, die gebruik maakt van een warmtepomp. Het gesloten systeem maakt gebruik van een zevental bronnen gelegen op 100 meter diepte en een warmtedak van 100m2. Aardwarmte voorziet in warmte, koeling en heet water in de woningen. De warmtewisselaar in het dak houdt het systeem in balans. Verder wekken zonnepanelen op het dak een deel van de benodigde elektriciteit op. Alle woningen hebben een eigen verdeelunit met meters. Hemelwater wordt afgevoerd op eigen terrein door middel van een bezinkvoorziening in de tuin. Samen met de natuurlijk geventileerde parkeerkelder zijn dit aspecten die het gebouw bijzonder duurzaam maken.

Dit project is door MATH architecten BV in één hand ontwikkeld, ontworpen en uitgevoerd.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin
Project
Appartementencomplex, Handel
Adres
Pastoor Castelijnsstraat, Handel
Opdrachtgever
J.A.J. Hermkens
Ontwerp
2002-2006
Aannemer
diverse onderaannemingen
Uitvoering
2007-2008
socialshare delen op sociaal
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin