Transformatie Klaasje Zevensterstraat

In een zoektocht naar locaties voor een LVB Homerunhuis, waarin jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking naar zelfstandigheid worden begeleidt, heeft Humanitas het oog laten op de leegstaande bedrijfsruimte aan de Klaasje Zevensterstaat 6 in Rotterdam Hoogvliet. De bedrijfsruimte ligt op de noordoosthoek van het grotere complex Aveling, eigendom van de SOR. Ons bureau is gevraagd om de mogelijkheid van een transformatie van de bedrijfsruimte te onderzoeken.
Voor de opvang en huisvesting van jongeren is een bestemmingswijziging nodig. Voor een periode van 10 jaar is dat nogal ingrijpend. Vandaar dat wij in onze studie rekening hebben gehouden dat het Homerunhuis ná 10 jaar met weinig investeringen kan worden omgebouwd tot een complex met zelfstandige tweekamer-appartementen voor senioren. In de studie is gekeken naar daglicht, vluchtroutes en brandcompartimentering, alsmede warmteweerstand.
In samenspraak met de opdrachtgever zijn in het plan twee typen woningen opgenomen: zelfstandige éénkamer-appartementen en appartementen waarbij twee bewoners één badkamer delen. Daarnaast zijn twee huiskamers met keukens, spreekkamers en gezamelijke bergingen opgenomen. Voor de grote gemeenschappelijke ruimte in het hart van het pand zijn twee mogelijkheden voorgelegd. Een centrale loungeruimte aan een groene patio of een gezamenlijke eet- en kookgelegenheid, waarbij een glaskap de ruimte van het nodige daglicht voorziet. Beide ingrepen zijn zodanig dat er geen grote constructieve voorzieningen getroffen hoeven te worden.


Project
Transformatie Klaasje Zevensterstraat
Address
Klaasje Zevensterstraat 6, Hoogvliet, Rotterdam
Client
Humanitas DMH, Regio Rotterdam
Design
2018
socialshare share on social