Villa Bremhorstlaan, Wassenaar

Tussen de nieuwe Bloemcampschool aan de Bloemcamplaan en de vaak dubbele woonvillas aan de Wittenburgerweg in Wassenaar is een rechthoekige locatie beschikbaar voor een kleine vrijstaande villa. In 2014 is een ontwerp gemaakt dat zich moeiteloos voegt in de veelheid aan villa-typologie├źn die kenmerkend zijn voor deze wijk.
Het vertrappende orthogonale blok past binnen de grenzen van de bebouwingscontour die is vastgelegd in het bestemmingsplan. Aan de zuidoostzijde vormt een 2 meter hoge muur de afscheiding met de naastgelegen school en aan de straat biedt een elektrische poort toegang tot het perceel. In de zone tussen de muur en het bebouwingsvlak van 4,2 meter breed bevindt zich de inrit. De woning bestaat uit twee lagen en een kelderverdieping. Op begane grond liggen de entreehal met trappenhuis, de woonkamer en de keuken met ori├źntatie op de omliggende tuin. Op de verdieping worden de slaapkamers ontsloten via een ruime lichte overloop. In de middenstrook is het platte dak opgetild tot ca 3,5 meter hoogte. Op de hoogste dakstrook worden PV panelen aangebracht. In de kelder bevinden zich de technische installaties, de wasruimte, opslag en een hobbyruimte. De kelder is toegankelijk vanuit de entreehal, maar heeft ook een buitentrap en directe toegang naar buiten. De begane grond heeft plaatselijk een klein overstek.
De woning wordt uitgevoerd met een elektrische warmtepomp met bodemwisselaar. De warmte wordt aan de verblijfsruimte afgegeven door vloerverwarming. Er is een mechanisch gebalanceerd toe- en afvoer ventilatiesysteem voorzien (Climalevel) met warmteterugwinning (WTW).
De kelder en de begane grondvloer worden uitgevoerd in beton, gemetselde muren dragen de betonnen verdiepingsvloer. De verdieping is verder opgetrokken in houtskeletbouw met platte daken en houten balklagen.
Een veelheid aan raamopeningen en puien is opgenomen in de volledig beplankte gevel. Hiervoor wordt een zogenaamde open beplanking toegepast waarbij in een vast maatsysteem planken met kleine verticale open naden worden aangebracht. De gebruikte houtsoort is Midden Europees Douglas. De beeldbepalende planken en lamellen zijn met een semi-transparante lichtgrijze coating afgewerkt. Op sommige plaatsen wordt de beplanking voor de glasvlakken doorgezet in de vorm van staande lamellen. Hiermee kan lichttoetreding, inkijk en zonbelasting worden gedoseerd. De aluminium puien en ramen zijn terugliggend in de gevel geplaatst en hebben een donker grijze metallic coating.


Project
Villa Bremhorstlaan, Wassenaar
Address
Bremhorstlaan te Wassenaar
Design
2014
socialshare share on social