Glaskappen Felix Meritis

Op 20 maart 2020 heropent het imposante neoclassicistische gebouw waarin het genootschap Felix Meritis gehuisvest was. Het originele gebouw bestaat uit een rechthoekige voorbouw en een ovalen achterbouw aan de Keizersgracht. In de bouwmassa’s bevinden zich over meerdere verdiepingen bijeenkomstzalen. Ertussen is een monumentaal trappenhuis geplaatst. De restruimten bleven open en waren buitenplaatsen. In de loop van de tijd zijn deze dichtgebouwd waardoor de gebouwstructuur niet meer werd ervaren.

Bij de huidige transformatie zijn de lichthoven weer als buitenruimte herkenbaar gemaakt en tegelijkertijd als binnenruimte te gebruiken. Hiervoor heeft MATH architecten hoge glaskappen ontworpen, die volledig uit helder glas zijn opgebouwd. Om de aanwezigheid van de glaskap te minimaliseren zijn de liggers ook in glas uitgevoerd. Er is ijzeroxidearm glas toegepast om zo min mogelijk verkleuring van het daglicht te verkrijgen.

Alle glaskappen worden door minimaal drie muren ingesloten, hiervan steeds één gebogen. De geometrie van de glaskappen is zodanig opgezet dat de aansluiting op het metselwerk waterpas is. Hierdoor ontstaat geen storend verloop van het glas t.o.v. de lintvoegen. Vervolgens loopt het glas onder afschot naar de goot. De glaskap in elk van de lichthoven is verschillend qua lay-out door afwijkende aansluitende constructies. Zo zijn in lichthof 1 de glasliggers dragend bevestigd op een verticale geïsoleerde glasruit. Hiervoor heeft IFS een aansluitdetail ontwikkeld waarbij de spouw van het isolatieglas intact blijft. Hierdoor is een separate draagconstructie niet nodig. Bij de andere twee glaskappen zijn de liggers opgelegd op nieuw gemaakte staalconstructies op de perceelgrens.

Go to project "Felix Meritis, Amsterdam"

Address
Keizersgracht 324 Amsterdam
Client
Amerborgh monumenten bv
Design
MATH architecten, 2017
Contractor
Jurriëns, Utrecht; IFS building systems, Waddinxveen
Performance
2018-2020
socialshare share on social