Herbestemming Othelloweg-Marthalaan

Langdurige leegstand van bedrijfsruimten is een veelvoorkomend fenomeen in Nederland.
Dat geldt ook voor de ruimten van een voormalig kinderdagverblijf in het appartementencomplex Othelloweg – Marthalaan in Rotterdam Hoogvliet. Het complex is net ná de eeuwwisseling gebouwd en kenmerkt zich door een plint met bedrijfsruimten met daarop drie woontorens van 10 bouwlagen.
Op verzoek van de SOR is een studie gemaakt naar herbestemming van de bedrijfsruimte tot zelfstandige levensloopbestendige woonruimten met enkele gemeenschappelijke voorzieningen. Voor deze seniorenhuisvesting wordt een variant met tweekamerappartementen en twee varianten met kleinere woonstudios gevraagd.
In de studie worden verschillende aspecten onderzocht: bestemmingswijziging, daglicht, vluchtwegen en brandveiligheid, warmteweerstand en installaties.
In relatie tot het vloeroppervlak is het aantal gevelopeningen te klein. Daarom kan het vereiste daglicht voor woningen alleen worden gerealiseerd door nieuwe openingen in het dak. Om die reden hebben we in de studie ook de mogelijkheden van aanpassing van de bestaande constructie bekeken.
In variant 1, met tweekamerappartementen, zijn kleine daklichtopeningen voorzien, waarbij elk appartement een eigen lichthof t.p.v. de woningentree krijgt. D.m.v. van daglichtberekeningen voor de aan het hof gelegen slaapkamer zijn de afmetingen van de openingen bepaald.
Ook in variant 2, met woonstudios, zijn smalle lichtopeningen in het dak voorzien, zodat er geen zware constructieve ingrepen nodig zijn. De nieuwe patio’s, met beplanting, werken als ruimteverdelers in de gemeenschappelijke middenruimte.
De constructieve ingreep in de derde variant is groter. Geïnspireerd door de hofjeswoningen uit de 18e eeuw liggen de woonstudios in deze variant om een gemeenschappelijk bloemen- en kruidentuin.

Project
Herbestemming Othelloweg-Marthalaan
Adres
Othelloweg, Hoogvliet, Rotterdam
Opdrachtgever
SOR, Rotterdam
Ontwerp
2017
socialshare delen op sociaal