Prinsessenflats, Rotterdam

Dit complex van vier 11-hoge woongebouwen, ontworpen door architect Rein Fledderus, is één van de eerste projecten in Rotterdam- Alexanderpolder, een door de stedenbouwkundige Lotte-Stam Beese ontworpen uitbreidingswijk uit de jaren 60 van de vorige eeuw. De wijk heeft decennia later ondanks, of misschien wel dankzij, ontwikkelingen in de nabijheid en door “inbreidingen” nog een grote aantrekkingskracht. In de Prinsessenflats wonen in het begin van de “jaren 90” nog veel Rotterdammers die er als jong gezin zijn ingetrokken. Toen er voornemens begonnen te circuleren over sloop/nieuwbouw van de woningen die door “beleidsmakers” als te klein en dus onvoldoende toekomstbestendig werden beoordeeld, zetten ze zich, inmiddels vaak ver over de 70 jaar, met hartstocht in voor het behoud van het complex.

Stichting Volkswoningen liet zich overtuigen: er werd een bouwteam met veel bewonersparticipatie tot stand gebracht, dat resulteerde in een plan voor renovatie en “upgrading” van de 660 woningen.

De technische infrastructuur (liften, CV, MV, keukens) is vervangen en er is aanvullend geïsoleerd. De “exterieure” ingrepen zoals vervanging van hekwerken, gevelisolatie en kleurkeuzes zijn erop gericht de “gelaagdheid” van de gevels te behouden en te versterken. Een royale nieuw ontworpen entreehal en een voor elk van de 44 verdiepingen herkenbaar tegelmotief, ontworpen door de Delftse kunstenares Cedri Sikkens, hebben kwaliteit en belevingswaarde aan het openbare gebied toegevoegd, die meer dan tien jaar na totstandkoming nog duidelijk kan worden ervaren.


Project
Prinsessenflats, Rotterdam
Adres
Palladiostraat, Medernastraat, Berninistraat, Bramantestraat Rotterdam - Alexander
Opdrachtgever
Stichting Volkswoningen
Ontwerp
1993
Aannemer
Grootel Bouwmaatschappij (Ballast Nedam-West) Rotterdam
Uitvoering
1995 - 1996
socialshare delen op sociaal