Politiebureau, Ridderkerk

MATH architecten werd in 2013 geselecteerd om politiebureau Ridderkerk te renoveren. Het ontwerpvoorstel met plan van aanpak werd verkozen als winnaar in een besloten competitie. In de loop van 2014 werd het renovatieplan voor dit politiebureau verder uitgewerkt.
Onderdeel van de opgave was om de traditionele kantoorindeling met gangen en kamers om te bouwen naar een meer flexibel en open kantoorconcept: het ‘Activiteiten Gericht Huisvesten’. Het gebouw van architect Groosman uit de jaren 80 leende zich, door de modulaire opbouw en een constructie met dragende gevels en een dragende middenstrook, uitstekend voor dit kantoorconcept. In het nieuwe bureau is de middenstrook gebruikt als facilitaire zone met diverse plekken voor overleg, afgescheiden door een houten lamellenwand. Door de variabele lamelafstand zijn open en gesloten plekken gecreëerd, die elk hun eigen inrichting en sfeer hebben. In de zones aan de gevels liggen de flexplekken in een open opstelling, afgewisseld met vides. De vides naar publiekshal en dienstentree zijn voorzien van glazen wanden, zodat er wel visueel contact maar geen geluidsoverlast is. In het kantoorgedeelte, waar veel aandacht is besteed aan de akoestiek, zijn verschillende meubels ontworpen die op maat zijn geproduceerd.
Voor de installaties van de nieuwe hybride klimaatplafonds is de dakopbouw uitgebreid en heeft het gebouw een nieuw dak met overstek gekregen. De gevels zijn grondig aangepakt en het gedateerde jaren ’80 karakter is verdwenen. De oorspronkelijk rode en oranje kleuraccenten hebben plaatsgemaakt voor staal en glas met een frisse blauwe kleurstelling.
Begin maart 2016 is het politiebureau feestelijk geopend.

Project
Renovatie politiebureau, Ridderkerk
Opdrachtgever
Politie, Eenheid Rotterdam, Facilitair bedrijf
Ontwerp
2013-2014
Aannemer
Verbakel bouwbedrijf, Poeldijk
Uitvoering
2015-2016
socialshare delen op sociaal