De Kristal, Nesselande

De Kristal is een carré-vormig woongebouw met ca 200 ouderenwoningen rondom een binnenhof en ligt in de Vinex-wijk Nesselande. In de plintzone van het gebouw zijn diverse faciliteiten ondergebracht waaronder een gezondheidscentrum, een buurtcentrum en een bibliotheek. Door veranderingen in dit gebruik bestaat de behoefte om na te denken over een herontwikkeling van de plintzone. 

Op verzoek van eigenaar SOR en Humanitas is een plan gemaakt waarbij in de plintzone van het woongebouw een uitbreiding kan worden gerealiseerd van de bestaande groepswoningen tot een volwaardig zorgcentrum met 60 woonstudio’s verdeeld over 6 groepswoningen.

De vloer van de bestaande binnenhof op de eerste verdieping wordt voor een groot gedeelte verwijderd zodat op de begane grond een nieuw drielaags woonblok kan worden geplaatst. Het rechthoekige bouwblok dient licht te worden geconstrueerd en is opgebouwd uit prefab units die in korte tijd in het gebouw kunnen worden gehesen.

De binnenhof op de eerste verdieping wordt weelderig groen ingericht en goed toegankelijk voor alle bewoners. De patio’s op de begane grond zijn specifiek voor de groepswoningen bestemd en bieden daglicht voor alle ruimten die hieraan grenzen. 

De architectuur van het nieuwe blok onderscheidt zich van het omsluitende steenachtige en glasachtige woongebouw. De gevels worden met hout of een licht plaatmateriaal afgewerkt. De dakvlakken krijgen een mos-sedum bedekking.


Project
De Kristal
Opdrachtgever
SOR (Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam)
Ontwerp
2021
socialshare delen op sociaal