Woonhuis Wittenburgerweg, Wassenaar

Het woonhuis is onderdeel van een woonblok van vier, gebouwd in 1926 naar een ontwerp van architect P.J. Houbolt. Bij de ingrijpende verbouwing is de begane grond substantieel vergroot aan de achterzijde en zijn de verdiepingen aangepast, zodat er drie kinderslaapkamers met gezamenlijke badkamer op de tweede en derde verdieping ontstonden. Ook de hoofdslaapkamer op de eerste verdieping is een stuk vergroot en heeft een eigen badkamer.
De gehele bestaande achtergevel met schoorsteen is gesloopt, zodat een maximale uitbouw naar achteren mogelijk werd. De ruime woonkeuken op de begane grond heeft een niveauverschil, waardoor deze gelijkvloers met de tuin ligt. Op de verdieping grenst de extra grote hoofdslaapkamer aan een terras. Om de zolderslaapkamer toegankelijk te maken, is boven in het trappenhuis een kleine spiltrap geplaatst. Daklichten brengen daglicht in het trappenhuis.
Door het laten vervallen van het kleine kamertje boven de entree en het maken van een vide op deze plek, wordt de hal verbonden met de hoger gelegen overloop. Hierdoor is een ruime overzichtelijke traphal ontstaan. Het toepassen van daklichten en glasopeningen in de vloer brengt daglicht tot diep in het huis.
Hoewel de ingreep zich kenmerkt door strakke detaillering en moderne materialisering, wordt harmonie met de oorspronkelijke architectuur verkregen door gebruik van degelijke houten puien, overstekken en profileringen als bestaand en de Statengroene kleurstelling in de gevel.


Project
Woonhuis Wittenburgerweg, Wassenaar
Adres
Wittenburgerweg, Wassenaar
Ontwerp
2010
Aannemer
Meesterbouw bv Den Haag
Uitvoering
2011-2012
socialshare delen op sociaal