Woonhuis Kalkhoven, Handel

In 2010 is een aanvang gemaakt met het ontwerp voor de uitbreiding van het familiehotel Handelia, in het kleinschalige bedevaartsoord Handel in Noord Brabant. Na aankoop van een terrein aan de noordzijde werd het mogelijk om toegang van het hotel naar het achterterrein te verplaatsen en te combineren met een ruime parkeermogelijkheid, een opslaggebouw en een woning voor de beheerder.
Deze drie onderdelen zijn in samenhang ontworpen met het witgeschilderde karakteristieke hotel. Aansluitend op de bestaande bouwvolumes is gekozen voor zadeldaken, waardoor het gebouw-ensemble opgaat in de dorpse architectuur. Er is gekozen voor een contrasterende bruingrijze metselsteen, waardoor een dynamisch kleur- en materiaalpalet ontstaat.
Het woonhuis dat op het meest oostelijke deel van het terrein ligt, sluit aan op de verkaveling van het woonwijkje Kalkhoven. Het huis is zodanig ontworpen, dat de woonruimten voldoende privacy hebben ten opzichte van de hoteltuin, maar dat er wel zicht en controle op het hotel mogelijk blijft. De woonruimten zijn als L-vorm rond de privétuin op de begane grond geplaatst. De slaapkamers bevinden zich allen op de verdieping onder de 45-graden kap. Centraal in het huis is een open trap geplaatst, die tot in de nok reikt. Meerdere schuifpanelen bieden de mogelijkheid om woonruimten met elkaar te verbinden.
De woning is uitgevoerd met vloerverwarming, welke wordt gevoed door een warmtepomp-installatie. De warmtepomp is gekoppeld aan aardwarmte en een energiedak. Met 16 m2 PV-panelen op het platte dak wordt elektriciteit opgewekt.

Project
Woonhuis Kalkhoven, Handel
Adres
Kalkhoven, Handel
Ontwerp
2010
Aannemer
Bouwbedrijf Ponjé bv, Handel
Uitvoering
2013
socialshare delen op sociaal