Villa Bloemcamplaan, Wassenaar

Deze mooie villa van architect Fokke van Duyn toont zich als een tweelaags blok in witte kleurstelling, met een langs-zadelkap met geringe dakhelling. De gesloten gevel aan de voorzijde wordt doorbroken door het naar buiten geschoven trappenhuis. De garage, in het oorspronkelijke ontwerp duidelijk ondergeschikt aan het hoofdvolume, is in 1971 verbouwd en bij de woonruimte getrokken. Dit deel is bouwkundig van mindere kwaliteit.
Onze opdrachtgever wenste een aanmerkelijke vergroting van de woonruimte. In het ontwerp is ervoor gekozen om aan het hoofdvolume één eenduidige aanbouw te realiseren en de oorspronkelijke garage te verwijderen. Waar het hoofdvolume bestaat uit twee lagen met kap is de L-vormige aanbouw éénlaags uitgevoerd.
De aanbouw is duidelijk herkenbaar als een zelfstandige eenheid door een moderne architectonische vormgeving: staal, glas en houten lamellenschermen. Door een inspringende glasstrook in de gevel en aansluitende lichtstroken in het dakvlak wordt de aanbouw verzelfstandigd te opzichte van het hoofdvolume. De oorspronkelijke hoofdingang heeft een nieuwe glazen luifel gekregen en de zijingang ligt verborgen achter een lamellenscherm. Dit biedt een snelle praktische toegang tot de berging achter de keuken.
In lijn met het oorspronkelijke uitgangspunt van Fokke van Duyn is de achterzijde geopend naar de tuin. De oorspronkelijke woning is hoofdzakelijk uitgevoerd in witte tinten. Voor de aanbouw worden natuurlijke materiaalkleuren gebruikt, waardoor de geleding leesbaar is en het hoofdvolume herkenbaar blijft.

Project
Villa Bloemcamplaan, Wassenaar
Adres
Bloemcamplaan, Wassenaar
Ontwerp
2017
Aannemer
Stano renovatie, Leidschendam
Uitvoering
2017-2018
socialshare delen op sociaal