Villa Sophialaan, Wassenaar

De voormalige dokterswoning aan de Sophialaan in Wassenaar is in 1929 gebouwd, en ontworpen door Architect Wouter Mikmak.
Bij de verbouwing is het bestaande huis in zijn waarde gelaten en is de ruimtelijke opbouw van het oorspronkelijke ontwerp als uitgangspunt genomen.
De bestaande aanbouw – een dokterspraktijk – met diverse aanpassingen, was niet meer functioneel. Deze is volledig gesloopt en vervangen door een strakke geometrische doos in twee lagen, met een kelder. Het oorspronkelijke ruimtelijke thema van Mikmak is doorgezet in de nieuwe verbindingen tussen de woonruimten onderling. Zo is er een open verbinding tussen de keuken in het bestaande huis en de tuinkamer in de nieuwbouw.
De aanbouw is dus zowel functioneel als ruimtelijk gericht op het hoofdvolume. In het exterieur is een duidelijk onderscheid gemaakt. Dit uit zich vooral in de toepassing van contrasterende materialen als gezoete hardstenen gevelbekleding, donkergrijs gecoat staal en grote glasvlakken.
Naast het vernieuwen van de uitbouw is ook de zolder opnieuw ingedeeld, waarbij de bijzondere kapconstructie zichtbaar is gemaakt.


Project
Villa Sophialaan, Wassenaar
Adres
Sophialaan, Wassenaar
Ontwerp
2006 - 2007
Aannemer
Ivkast s.r.o.
Uitvoering
2007 - 2009
socialshare delen op sociaal