De Nijverheid, Leiden

Het gebouw van de Christelijke Nijverheidsschool voor Meisjes in Leiden van architect J.F. Niepoth jr. is getransformeerd tot een wooncomplex. Dit gemeentelijk monument, oorspronkelijk gebouwd in 1958 is een schakering van rechthoekige en L-vormige bouwdelen. De kavels in dit voormalige schoolgebouw zijn uitgegeven als zogenaamde kluswoningen. De nieuwe eigenaren kopen een kavel in de vorm van een casco. Zij ontwerpen en bouwen elk hun eigen woning. Een voormalig klaslokaal op de begane grond en een deel van de oorspronkelijke gang vormen samen het woonoppervlak van ca 100m2.

Om het oorspronkelijke karakter van het schoollokaal te behouden zijn geen conventionele wanden gebruikt om een ruimtelijke indeling te maken. In de ruimte is een hoog kastelement geplaatst waarin alle faciliteiten zijn ingebouwd. Hierdoor blijft de bestaande rechthoekige ruimte in zijn geheel ervaarbaar. De omliggende ruimte kan vrij worden ingericht en met name de vijf grote vensters bepalen samen met het kastelement het karakter van deze loft. Het 3,6 meter hoge kastelement wordt donkergrijs uitgevoerd met hout accenten. Naast alle installaties en ruime opslagruimte wordt o.a. een toilet, badkamer, wasruimte en keuken ingebouwd. Voor logees is hoog in het element een bedstee-achtige slaapruimte gemaakt met een intern venster met uitzicht via de woonruimte naar buiten. Een verrijdbare industriƫle laddertrap zorgt ervoor dat alle kastruimte optimaal benut wordt. Kleur en materialen accentueren de simpele opzet.


Project
De Nijverheid, Leiden
Adres
Toussantkade, Leiden
Ontwerp
2020
Uitvoering
2020-2021
socialshare delen op sociaal