Politiebureau, Lansingerland

Het politiebureau van Berkel en Rodenrijs, oorspronkelijk gebouwd als rijkspolitiepost met twee dienstwoningen, was in 2007 sterk verouderd. Door fusie van gemeenten Berkel en Rodenrijs, Bleiswijk en Bergschenhoek tot de gemeente Lansingerland met een verwacht inwonersaantal van ca. 70.000 mensen in 2015 was er bovendien behoefte aan uitbreiding van het politiebureau. MATH architecten kreeg in 2008 de opdracht om het bestaande pand te renoveren en uit te breiden.

Het ontwerp voegt zich qua typologie en afmeting in de bestaande bebouwingsreeks aan de Raadhuislaan en de laan van Romen. Om het nieuwe politiebureau als één bouwvolume te ervaren hebben de gevels van zowel de oud- als nieuwbouw dezelfde materialisatie. Het pand heeft forse kozijnkaders en dakranden en een gevelbeplating met grijs-groene natuursteenkorrels in twee gradaties. De robuuste gevel maakt bij de entrees en publieksruimten plaats voor een transparante glasgevel.
De bouwwerkzaamheden moesten worden uitgevoerd terwijl het politiebureau bleef functioneren. In de hoofdopzet van het ontwerp is hier rekening mee gehouden: in het nieuwbouwgedeelte zijn alle kerntaken gesitueerd, in de voormalige woningen liggen de ondersteunende functies en in het voormalig rijkspolitiebureau de aanvullende functies. Met deze opzet kon de politie in elke fase van de bouw haar kerntaken blijven uitvoeren.
Een heldere en effectief functionerende indeling is voor de politie, die snel moet kunnen reageren en uitrukken, een eerste vereiste. De plattegrond van het gebouw is georganiseerd rond een hoge hal, centraal gelegen tussen oud- en nieuwbouw. Door daklichten wordt deze hal helder verlicht. Glazen puien rond de hal zorgen voor visueel contact tussen de publieksentree, de werkruimten, de uitrukgarderobe, de briefingruimte en de kantine.
Het pand heeft een hoge mate van flexibiliteit, de veranderingen binnen de overheidsdiensten volgen elkaar immers in snel tempo op. Zo is in de bouwperiode het gebouw aangepast om plaats te bieden aan de nieuwste ontwikkeling: een 3-D aangifteruimte.

Foto’s: W.K. Mounier, MATH architecten

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin
Project
Politiebureau, Lansingerland
Adres
Raadhuislaan 10, Berkel en Roodenrijs
Opdrachtgever
Politie, Eenheid Rotterdam, Facilitair bedrijf
Ontwerp
2008 - 2009
Aannemer
(bouwkundig) Koninklijke Aannemingsmaatschappij Van Waning bv
Uitvoering
2011 - 2013
socialshare delen op sociaal
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin