Atelierwoning, Slowakije

Deze icosaƫder koepel is ontworpen voor een glaskunstenaar in Slowakije. De opdrachtgever voor dit ontwerp wenste voor zijn workshop en woonhuis een zelfvoorzienend gebouw dat op harmonieuze wijze opgaat in de omgeving. Als lokatie koos hij een afgezonderde plek in heuvelrijk gebied in de nabije omgeving van Bratislava. Hij stond op het toepassen van een dome-constructie welke in steenachtig materiaal kan worden uitgevoerd.

In de veertiger jaren van de vorige eeuw ontwierp Buckminster Fuller de eerste geodetische koepel. Er wordt echter ook beweerd, dat Walter Bauersfeld de geodetische koepel uitvond in 1922. Vandaag de dag zijn er ongeveer 50.000 koepels gebouwd over de hele wereld, maar dit zal de eerste zijn van dit type en afmeting in Europa.

Een geo-dome is een structuur bestaande uit een netwerk van driehoeken, welke een bolvormig oppervlak vormen. Om de productie van deze betonnen koepel te vereenvoudigen, zullen we gebruik maken van slechts 2 type driehoeken. De keuze voor de vorm van de koepel en het bouwen in beton is ingegeven door de constructieve kenmerken van de bol en de aardbevingbestendigheid. De bolvorm gebruikt een derde minder materiaal ten opzichte van traditionele bouwtechnieken en een energiebesparing van 30-50%. Het biedt een flexibele indelingsmogelijkheid en zorgt voor een mooie vrije ruimte.

Het interieur van dit koepelgebouw demonstreert wat de buitengewone mogelijkheden zijn van glas bij gebruik in de architectuur.


Project
Atelierwoning, Slowakije
Address
Bratislava
Design
2009
socialshare share on social