Woongebouw Schutse - Woongebouw Schutse transformatie woonzorgcentrumVeel verzorgingshuizen sluiten. De Drie Nootenboomen, bekend van de succesvolle formules Thomashuizen en Herbergier, ontwikkelde samen met woningcoöperatie SOR een nieuw huisvestingsconcept voor senioren. “De Zorgbutler” is een woonvoorziening waar zelfstandige ouderen zo lang mogelijk de regie over het eigen leven kunnen behouden. De zorg is altijd binnen handbereik, kenmerkt zich door kleinschaligheid en wordt georganiseerd en gefaciliteerd door zorgondernemers.
Dit concept is de basis voor de transformatie van het woonzorgcentrum De Schutse. In het flatgebouw uit de jaren ’60 komen 123 zelfstandige en betaalbare appartementen voor ouderen. Er zijn drie basistypen en op elke verdieping wordt een gezamenlijke huiskamer gerealiseerd. In de plint komen 15 appartementen voor “Thomas op Kamers”. Hier wonen mensen met een licht verstandelijke beperking zelfstandig onder het toeziend oog van een zorgondernemer die fungeert als begeleider, hospita en zorgverlener ineen.
De Schutse krijgt een eigentijdse uitstraling. Oorspronkelijke kwaliteiten worden in een nieuwe context geplaatst. De bestaande gevel wordt opnieuw geschilderd, waarbij de bestaande gelaagdheid beter tot zijn recht komt. De dubbele hoogte van de entreehal wordt gebruikt en opent zich meer naar de straat. De donkere, gedateerde lifthal wordt getransformeerd naar een overzichtelijke, met daglicht overgoten, ruimte die aan een hotellobby doet denken.
Niet alles is nog ingevuld: de afwerking van de gemeenschappelijke verkeersruimten zal in overleg met de nieuwe zorgondernemers worden bepaald. Zij zijn immers de uiteindelijke dragers van het plan.