Villa de Jonge - villa reeuwijkse plassen landschapsontwerp terras



















Na de aankoop van een stuk grond aan de Oudkoopsedijk in Reeuwijk benaderden Kees en Ina de Jonge ons bureau voor het ontwerp van een villa met atelier.

Het langgerekte terrein, vlakbij de Reeuwijkse plassen, biedt schitterende vergezichten. Door het hoofdvolume diagonaal op het terrein te leggen wordt voorkomen dat er een “voortuin”, twee “smalle zijtuinen” en een achtertuin ontstaan. De tuin vouwt zich als ware om de villa heen, “restgebieden” komen niet voor. Aan de dijkzijde zijn de gevels gesloten, aan de achterzijde volledig open. Vanuit de villa beperkt het uitzicht zich niet tot het eigen erf maar wordt grenzeloos het volledige landschap ervaren.

Tuinarchitecte Annemieke Fontein uit Rotterdam gebruikte de diagonale lijnen in haar afgewogen landschapsontwerp. Diverse waterpartijen, soms verstopt achter intensief begroeide eilanden leveren een spannend landschap midden in de eenduidige en orthogonale polder.