Villa Eelman - RENOVATIE EN UITBREIDING VILLA TE WASSENAAR renovatie monumentDe voormalige dokterswoning aan de Sophialaan in Wassenaar is in 1929 gebouwd door Architect Wouter Mikmak. De bestaande aanbouw - oorspronkelijk de separate dokterspraktijk – onderhevig aan diverse aanpassingen, was niet meer functioneel. Deze is volledig gesloopt en vervangen door een strakke geometrische uitbreiding in twee lagen met kelder.

Het bestaande huis met een spannende symmetrische plattegrond is in zijn waarde gelaten. Hierbij zijn de kenmerkende verbindingen tussen de woonruimten onderling ter plaatse van de erkers hersteld. De zolder is opnieuw ingedeeld, waarbij de bijzondere kapconstructie zichtbaar is gelaten.

Het oorspronkelijke thema met de ruimtelijke verbindingen is doorgezet in de nieuwe ruimten. Zo is er een open verbinding tussen de keuken in het bestaande huis en de nieuwe tuinkamer in de nieuwbouw. De oorspronkelijke hal met zwart-wit geblokt natuurstenen vloer is aan de voorzijde voor de uitbouw doorgezet en toegankelijk via een zijdeur voor dagelijks gebruik. De oude voordeur met bakstenen ornamenten en lantaarns is gehandhaafd.

De aanbouw kenmerkt zich door de vlakke gezoete hardstenen gevelbekleding in horizontaal patroon, grote raampartijen en strakke overstekken. Aan de achterzijde is het balkon voorzien van een stalen pergola met glazen balustrade.