Prinsessenflats - woongebouwen bewonersparticipatie inbreidingen bouwteam entreehal renovatie oorspronkelijke architect Rein Fledderus stedebouwkundige Lotte-Stam BeeseDit complex van vier 11 verdiepingen hoge woongebouwen, ontworpen door architect Rein Fledderus, was één van de eerste projecten in Rotterdam- Alexanderpolder; een door de stedebouwkundige Lotte-Stam Beese ontworpen uitbreidingswijk uit de jaren 60 van de vorige eeuw. De wijk heeft decennia later ondanks, of misschien wel dankzij, ontwikkelingen in de nabijheid en door “inbreidingen” nog een grote aantrekkingskracht. In de Prinsessenflats woonden in het begin van de “jaren 90” nog veel Rotterdammers die er als jong gezin waren ingetrokken. Toen er voornemens begonnen te circuleren over sloop/nieuwbouw van de woningen die door “beleidsmakers” als te klein en dus onvoldoende toekomstbestendig werden beoordeeld, zetten ze zich, inmiddels vaak ver over de 70 jaar, met hartstocht in voor het behoud van het complex.

Stichting Volkswoningen liet zich overtuigen: er werd een bouwteam met veel bewonersparticipatie tot stand gebracht, dat resulteerde in plan voor renovatie en “upgrading” van de 660 woningen.

De technische infrastructuur (liften, CV, MV, keukens) is vervangen en er is aanvullend geïsoleerd. De “exterieure” ingrepen zoals vervanging van hekwerken, gevelisolatie en kleurkeuze’s waren erop gericht de “gelaagdheid” van de gevels te behouden en te versterken. Een royale nieuw ontworpen entreehal en een voor elk van de 44 verdiepingen herkenbaar tegelmotief, ontworpen door de Delftse kunstenares Cedrie Sikkens, hebben kwaliteit en belevingswaarde aan het openbare gebied toegevoegd, die meer dan vijftien jaar na totstandkoming nog duidelijk kan worden ervaren.