Mijnsherenlaan - Politibureau Mijnsherenlaan















In 2002 werd gestart met de bouw van de Queen of South, een 71 meter hoge woontoren op een elipsvormig laagbouwdeel, gelegen tegenover het metrostation Maashaven in Rotterdam.
In 2004 kreeg ons bureau opdracht om een ontwerp te maken voor de huisvesting van wijkteam Tarwewijk, inmiddels bekend als politiebureau Mijnsherenlaan. De Politie kon op de begane grond een beperkte oppervlakte huren, op de verdieping waren er meer vierkante meters beschikbaar. Omdat de ruwbouw inmiddels gereed was, waren de mogelijkheden voor het maken van een vloersparing tussen de begane grond en de 1e verdieping beperkt. Het trapgat werd daarmee een belangrijk uitgangspunt voor het ontwerp.
Vanuit de entree begeleidt een golvende wand de bezoeker naar de balie. De publiekshal telt één aangifteruimte. De trap achter de balie komt direct in de wijkteamruimte op de verdieping uit. De gevraagde “achtervang” van de baliefunctie is zo optimaal vormgegeven. In de teamruimte vormt de trap en de balustrade rond het trapgat een spil waar verschillende functies om zijn gegroepeerd: werken, sociaal samenkomen en facilitaire functies. Ruimten zoals de chefskamer, de briefingsruimte en de sanitaire ruimten, moeten kunnen worden afgesloten en zijn rond de teamruimte geordend.
Zoals bij alle politiebureaus die we hebben ontworpen, heeft ons bureau ook de directievoering en toezicht op de bouw verzorgd.

Foto’s: fotografie Sonnega