Mercatorplein - Berlage Mercatorplein renovatie restauratie reconstructie monument



















Het Mercatorplein, gebouwd in de jaren twintig van de vorige eeuw, komt van de tekentafel van H.P. Berlage. Hij ontwierp o.a. de "zusterblokken" aan de noord- en zuidwand, die met hun toren en poortgebouw de stedebouwkundige afsluiting van de assen van de Hoofdweg vormen. Vanwege zijn bouwvallige staat werd de toren van de noordwand in 1961 gesloopt en binnen het stadsvernieuwingsplan Mercatorplein en omgeving van 1993 in oorspronkelijke staat gereconstrueerd.
Woningbouwvereniging Het Oosten vroeg architect Wytze Patijn voor de herbouw. In samenwerking met MATH werd een reconstructieplan ontworpen voor 24 koopwoningen, 9 bedrijfsruimten en een horeca-vestiging. Op de verdiepingen zijn 21 koopappartementen en 1 maisonette ondergebracht en in de toren 2 gestapelde woningen.

Het poortgebouw kreeg een horeca- bestemming, akoestisch gescheiden van alle omliggende bebouwing. Achter het restaurant op de 3e laag ligt een wintertuin met een wegschuifbare, lichtdoorlatende, kap. Een grote glazen lift verbindt de verdiepingen en zorgt voor extra lichttoevoer tot onder in de poortzone, waar ook de hoofdentree van de woningen is gesitueerd. Door toepassing van veel glas op die plek is er veel "sociale controle" mogelijk, met de bedoeling vandalisme te ontmoedigen. De gevels zijn volledig in ere hersteld inclusief herplaatsing van de originele tufstenen ornamenten, de plint van syeniet en de gecanneluurde toren.

Achter de gevels voegen de binnenruimtes zich naar de originele raampartijen. Dit zet zich door naar het binnenterrein waar met gestucte gevels de volumes worden afgemaakt. De woningen kenmerken zich door een ruime entree en hebben veelal een "rondloop-circuit". Het dakterras boven op de hoogste woning geeft een weids uitzicht over Amsterdam.