Lansingerland - Renovatie, Nieuwbouw, Politiebureau, Lansingerland,





















Het politiebureau van Berkel en Rodenrijs, oorspronkelijk gebouwd als rijkspolitiepost met twee dienstwoningen, was in 2007 sterk verouderd. Door de fusie van de gemeenten Berkel en Rodenrijs, Bleiswijk en Bergschenhoek tot de gemeente Lansingerland, met een verwacht inwonersaantal van ca. 70.000 mensen in 2015, was er bovendien behoefte aan uitbreiding van het politiebureau. MATH architecten kreeg in 2008 de opdracht om het bestaande pand te renoveren en uit te breiden. Extra uitdaging: De werkzaamheden moesten worden uitgevoerd terwijl het politiebureau bleef functioneren.

Het politiebureau ligt op de hoek van de Raadhuislaan en de Laan van Romen. Het ontwerp voegt zich qua typologie en afmeting in de bestaande bebouwingsreeks. Om het nieuwe politiebureau als één bouwvolume te ervaren hebben de gevels van zowel de oud- als nieuwbouw dezelfde materialisatie. Het pand heeft forse kozijnkaders en dakranden en een gevelbeplating met grijs-groene natuursteenkorrels in twee gradaties. De robuuste gevel maakt bij de entrees en publieksruimten plaats voor een transparante en tastbare glasgevel.

Omdat de politie snel moet kunnen uitrukken, is een heldere en effectief functionerende indeling een eerste vereiste. De plattegrond van het gebouw is daarom georganiseerd rond een hoge hal, centraal gelegen tussen oud- en nieuwbouw. Deze hal wordt helder verlicht door daklichten. Glazen puien rond de hal zorgen voor visueel contact tussen publieksentree, werkruimten, uitrukgarderobe, briefingruimte en kantine.

Het pand heeft een hoge mate van flexibiliteit, zodat het gemakkelijk is aan te passen aan nieuwe eisen. De veranderingen binnen de overheidsdiensten volgen elkaar immers in snel tempo op. Zo is het gebouw in de bouwperiode aangepast om plaats te bieden aan de nieuwste ontwikkeling: de 3-D aangifteruimte.

Foto’s: W.K. Mounier en MATH architecten