Huis van Maanen - renovatie en uitbreiding woonhuis monument





















Wat begon als vraag om een second opinion, groeide uit tot een volledige ontwerpopdracht voor de renovatie en uitbreiding van het pand aan de Kerkstraat in Katwijk aan de Rijn. Het oude woonhuis met smederij werd ontdaan van alle storende jaren '70 verbouwingen. In de oksel van de twee bestaande bouwvolumes is een nieuw volume geplaatst dat uitgevoerd is in glas en staal. Dit in contrast met de bestaande materialisering van het pand waarin baksteen en keramische dakpannen de hoofdrol spelen.

Op begane grond is de woonkamer-keuken in dit nieuwe volume ondergebracht en op de verdieping bevindt zich een overloop met daarnaast een met lamellen overdekt balkon. Alle bestaande ruimtes in het woonhuis komen uit op het nieuwe volume en alle routes lopen erdoorheen. In het interieur zijn 
eikenhout en belgisch hardsteen sfeerbepalend.

Foto's: Marieke van Maanen/ MATH architecten