Huis in Handel - woonhuis Kalkhoven 15 te Handel Noord Brabant, beheerderswoning hotel Handelia

In 2010 is een aanvang gemaakt met het ontwerp voor de uitbreiding van het familiehotel Handelia in dit kleinschalig bedevaartsoord in Noord Brabant. In verband met de aankoop van een terrein aan de noordzijde was het mogelijk om de toegang tot het achterterrein te verplaatsen en te combineren met een ruime parkeermogelijkheid, een opslaggebouw en een woning voor de beheerder.

Deze drie onderdelen zijn in samenhang ontworpen met het wit geschilderde bestaande karakteristieke hotel. Aansluitend op de bestaande bouwvolumen is gekozen voor zadeldaken waardoor het gebouw-ensemble opgaat in de dorpse architectuur. Met opzet is gekozen voor een contrasterende bruingrijze metselsteen waardoor een dynamisch kleur en materiaal palet ontstaat.

Het woonhuis dat op het meest oostelijke deel van het terrein ligt sluit aan op de verkaveling van het woonwijkje Kalkhoven. Het huis is zodanig ontworpen dat de woonruimten voldoende privacy hebben ten opzichte van de hoteltuin maar dat er toch zicht en controle op het hotel mogelijk blijft. De woonruimten zijn als L-vorm rond de privé tuin op begane grond geplaatst. De slaapkamers bevinden zich allen op de verdieping onder de 45graden kap. Centraal in het huis is een open trap geplaatst die tot in de nok reikt. Meerdere schuifpanelen bieden de mogelijkheid om woonruimten met elkaar te verbinden.

De woning is uitgevoerd met vloerverwarming die wordt verwarmd (en gekoeld) door een warmtepompinstallatie. De warmtepomp is gekoppeld aan 16 m2 PV-panelen in combinatie met een warmte afgiftesysteem.