Huis de Leeuw - Renovatie en uitbreiding woonhuis in Wassenaar Houbolt



















Het woonhuis maakt onderdeel uit van een woonblok van vier aan de Wittenburgerweg te Wassenaar. Het is gebouwd in 1926 naar het ontwerp van architect P.J. Houbolt. Bij de ingrijpende verbouwing is de begane grond substantieel vergroot aan de achterzijde en zijn de verdiepingen aangepast, zodat er drie kinderslaapkamers met gezamenlijke badkamer op tweede en derde verdieping ontstonden. Ook de hoofdslaapkamer op de eerste verdieping is een stuk vergroot en heeft een eigen badkamer.

De gehele bestaande achtergevel met schoorsteen is gesloopt, zodat een maximale uitbouw naar achteren mogelijk werd. De ruime woonkeuken op begane grond heeft een niveauverschil, waardoor deze gelijkvloers met de tuin ligt. Op de verdieping grenst de extra grote hoofdslaapkamer aan een terras. Om de zolderslaapkamer toegankelijk te maken, is boven in het trappenhuis een kleine spiltrap geplaatst. Daklichten leveren een helder verlicht trappenhuis.

Door het laten vervallen van het kleine kamertje boven de entree en het maken van een vide op deze plek, wordt de hal verbonden met de hoger gelegen overloop. Hierdoor is een ruime overzichtelijke traphal ontstaan. Het toepassen van daklichten en glasopeningen in de vloer brengt daglicht tot diep in het huis.

Hoewel de ingreep zich kenmerkt door strakke detaillering en moderne materialisering, wordt harmonie met de oorspronkelijke architectuur verkregen door gebruik van degelijke houten puien, overstekken en profileringen als bestaand, de statengroene kleurstelling in de gevel en eikenhout in het interieur.