Huis Rave van Drenth - woonhuis Villa, Wassenaar woonhuis

















Tussen de nieuwe Bloemcampschool aan de Bloemcamplaan en de vaak dubbele woonvilla’s aan de Wittenburgerweg in Wassenaar is een rechthoekige locatie beschikbaar voor een kleine vrijstaande villa. Eind 2014 is een ontwerp gemaakt dat zich voegt in de veelheid aan villatypologieën die kenmerkend zijn voor deze wijk.

Het vertrappende orthogonale blok past binnen de gegeven bebouwingscontour die is vastgelegd in het bestemmingsplan. Aan de zuidoostzijde vormt een 2 meter hoge muur de afscheiding naar de naastgelegen school en aan de straat biedt een elektrische poort toegang tot het perceel. De woning bestaat uit twee lagen op een kelderverdieping. Op begane grond zijn de entreehal met trappenhuis, de woonkamer en keuken gelegen met oriëntatie op de omliggende tuin. Op de verdieping worden de slaapkamers ontsloten door een ruime lichte overloop. In de middenstrook is het platte dak opgetild tot ca 3,5 meter hoogte. Op de hoogste dakstrook worden PV panelen aangebracht. In de kelder bevinden zich de technische installaties , wasruimte , opslag en een hobbyruimte. De kelder is toegankelijk vanuit de entreehal maar heeft ook een buitentrap. De begane grond heeft plaatselijk een kleine overstek.

De woning krijgt een elektrische warmtepomp met bodemwisselaar. De warmte wordt aan de verblijfsruimten afgegeven door vloerverwarming. Er is een mechanisch gebalanceerd toe- en afvoer ventilatiesysteem voorzien (Climalevel) met warmteterugwinning (WTW).

De kelder en de begane grondvloer worden uitgevoerd in beton, gemetselde muren dragen de betonnen verdiepingvloer. De verdieping is verder opgetrokken in houtskeletbouw met platte daken uit houten balklagen.
Een veelheid aan raamopeningen en puien zijn opgenomen in de volledig beplankte gevel. Hiervoor wordt een zogenaamde open beplanking toegepast waarbij in een vast maatsysteem planken met kleine verticale open naden worden aangebracht. De gebruikte houtsoort is Midden Europees Douglas. De beeldbepalende planken en lamellen zijn met een semi-transparante lichtgrijze coating afgewerkt. Hierbij wordt op sommige plaatsen de beplanking voor de glasvlakken doorgezet in de vorm van staande lamellen. Hiermee kan de lichttoetreding, inkijk en zonbelasting worden gedoseerd. De aluminium puien en ramen zijn terugliggend in de gevel geplaatst en hebben een donker grijze metalic coating.