Hloska - zelfvoorzienend duurzaam glaskunst werkplaats workshop koepel domeconstructie geo dome groendakDe opdrachtgever voor dit ontwerp, een glaskunstenaar wilde voor zijn workshop en zijn huis een zelfvoorzienend gebouw dat op harmonieuze wijze op kon gaan in zijn omgeving. Als lokatie kiest hij een afgezonderde plek in de nabije heuvelrijke omgeving van Bratislava. Hij stond op het gebruik van een dome constructie die in steenachtig materiaal kon worden uitgevoerd.

Als basis is gekozen is gekozen voor een icosaëder koepel. Het was Buckminster Fuller, die is gecrediteerd met het uitvinden van de geodetische koepel in de late jaren 40 van de vorige eeuw, maar sommigen beweren dat Walter Bauersfeld de uitvinder is in 1922. Vandaag de dag zijn er ongeveer 50.000 koepels gebouwd over de hele wereld, maar dit zal de eerste zijn in dit type van deze afmetingen in Europa.

Een geo-dome is een structuur bestaat uit een netwerk van driehoeken die een ongeveer bolvormig oppervlak te vormen. Om de productie van deze betonnen koepel te vereenvoudigen, zullen we gebruik maken slechts 2 type driehoeken.
De keuze voor de vorm van de koepel en het bouwen in beton is ingegeven door de constructieve kenmerken van de bol en de aardbevingbestendigheid. De bolvorm gebruikt een derde minder materiaal ten opzichte van traditionele bouwtechnieken en een energiebesparing van 30-50%. Het biedt flexibele indelingsmogelijkheden en komt het best tot zijn recht met een open plattegrond.

In het interieur van dit koepelgebouw zal tevens demonstreren wat de buitengewone mogelijkheden zijn van glas bij toepassing in de architectuur.